11 Temmuz 2012 Çarşamba

Kayası Marmelatı Operasyonu..

Yaşasın doğal yaşam diyerek başlamak istiyorum..
 Geçen sene değerlendirememiştim kayısılarımızı.. Ama bu sene kelimenin tam anlamıyla sömürdük ağaçları..
Tam iki tane kayısı ağacımız var ki kendileri mahalleyi doyuracak kadar çok veriyorlar.. Hatta maalesef çoğu da aşırı olgunlaşıp döküldü ve çürüdü.. Artık seneye buna da bir çare düşüneceğiz.. 
Birkaç hafta önce Cemik'i uykuya yatırdıktan sonra topladım yine kayısıları.. Tam bir sepet.. 
 Sonra döktüm hepsini, bir güzel yıkadım..
 Sonra da çürük çarığı ve çekirdekleri ayıkladım.. 
Ve sonradan öğrendim ki çekirdeklerin içi de marmelat pişerken içine atılırmış, çok da güzel olurmuş..
Ama ben bunu öğrendiğimde marmelat çoktan pişmişti.. Çekirdeklerse kırıp yenmek üzere bir kenarda duruyor :)
 Neyse efenim.. Kayısılar ayıklandıktan sonra tam 6 buçuk kilo geldiler..
İtinayla tarttım hepsini...
 Ayıklanmış kayısıların üstüne bire bir, yani 6 buçuk kilo şeker döktüm, kazanın kapağını kapatıp bir kenara kaldırdım.. Hiç karıştırmak falan yok.. 
 Bütün gece şekerle örtülüp beklemiş olan kayısılarımız ertesi sabah baya bir sulanmıştı...
Hemen yaktım altını.. Kısık ateşte eriyene kadar pişirdim.. Valla tam saate bakmadım ama galiba iki saati buldu..
Pişerken böyle....
Piştikten sonra da böyle görünüyorlar :)
İnsan altını kapatıp kapatmaması gerektiğini içgüdüsel olarak hissediyor :) Hislerinize güvenin yani..
Piştiğine inandığımız kayısı ve kayısı sularımızı posta posta blender'den geçiriyoruz..
Daha sonra da kavanozlara koyuyoruz..
6 buçuk kilodan bu kadar marmelat elde etmiş oluyoruz :)
Bu sene yaptığım ikinci posta marmelat..
İlk seferini 2 kilocuktan yapmıştım..
İlk denememdi, bu da ikinci oldu..
Cemik ve Kocci bayıldılar.. Benim marmelatla, reçelle pek aram olmadığı için fazla yorum yapmıyorum ama tadınca hoşuma gitti :) İnsanın kendi emeğiyle, kendi bahçesinin ürünüyle yaptığı marmelat da bir başka oluyormuş..
.
.
Hepimize afiyet olsun... 

12 yorum:

  1. afiyet olsun robottan geçirince kabukları çıkmıyor mu?bu sebepden ötürü rendeliyor çoğu sizinki daha kolay olmuştur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel tarafı da bu.. Kabuklu piştiği anlaşılmıyor bile.. Çok zahmetsiz..

      Sil
  2. Bende başladım mahsul değerlendirmelere, kayısıları bende bu tarife göre yapayım. Güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar şanslıyız di mi? Senin de eline sağlık şimdiden :)

      Sil
  3. Elinize sağlık, çok güzel görünüyor. Emeğinize değmiş gibi.
    Afiyetle yiyin sevdiklerinizle.. :))

    YanıtlaSil
  4. O kavanozların içine düşebilirim şu an. Renklerinden belli zaten güzel oldukları. Ellerine sağlık ,Ufaklıklara yarasın inşallah :))

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyor. Tebrikler vallahi,kendimi çok tembel hissettim yine :)Kuru kayısı da güzel olur. Kuru kayısıdan reçel de güzel olur. Yapabilene tabii :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık seneye bir posta da kayısı kuruturum.. Ama onun nasıl yapıldığıyla ilgili en ufak bir fikrim yok.. :) Öğrenmek lazım...

      Sil
  6. Ellerine sağlık harika olmuşlardır eminim.

    Kendi bahçenizeden olmasına ayrıca sevindim. Cem var kardeşi yesin büyüsün :)

    YanıtlaSil
  7. en sevdigimden, cok guzel gorunuyorlar, ellerine saglik, gelsemde yesem yum yum yum :)

    YanıtlaSil

Çok güzel yorum yazıyorsunuz.. Ne de güzel yazıyorsunuz.. Azcık daha yazsanıza..