Evet yine bir Giritli yemeğiyle huzurlarınızdayım..
Diğerini hatırlamak isteyenler mizithropides için buraya tıklayabilirler..
.
Bu seferki lezzetin adı (Sfugato) Sugato..
Tarifi rahmetli dedem Ali Ekrem Erkal'ın yazdığı kitaptan olduğu gibi yazıyorum...
Malzemeler:
1 Kg Patates, Zeytinyağı, 6 Yumurta, Tuz
Patatesler soyulup yıkandıktan sonra yarım santim yuvarlak dilimler halinde kesilir.. Zeytinyağında kızartılır. Kızaran patatesler bir tavaya yerleştirilir. Başka bir kapta yumurtalar biraz tuzla çırpılır. İçinde patateslerin olduğu tava ocakta kızdırılır, çırpılmış yumurtalar patateslerin üzerine dokülür. Altı piştikten sonra omlet gibi, bir kapakla ters çevrilerek diğer tarafından da pişmesi sağlanır..
.
Şimdi gelelim anneannemin elinden görsellerle bu tarifin vücuda gelmesine..
Yumurtalarımızı bir tutam tuz ve azıcık suyla çırpıyoruz..
Önceden ince ince dilimleyip zeytinyağında kızarttığımız patateslerimizi tavaya alıyoruz ve altını açıyoruz.. Biraz zeytinyağı gezdirip tavanın iyice ısınmasını bekliyoruz..
Isınan patateslerimizin üzerine yumurta harcını boca ediyoruz..
Kenarlarının yapışmasına izin vermemek için spatula yardımıyla didikliyoruz..
Bu karede de şefimiz Müzeyyen Erkal sugatoyu çevirmek için hazırlanıyor..
Çevirme işlemini videoya kaydettim, öyle havada hoplatmayla falan olacak iş değil, denemeyin..
Çevirmeden önce, bir kaseye üstte hala sıvı halde bulunan yumurtayı akıtmayı unutmayın.. :)
Sugatoyu her iki tarafı da kızarana kadar videodaki gibi çevirip çevirip pişiriyoruz..
Sonunda böyle bir şey oluyor :) Kalıp gibi çıkıyor..
Bir süre dinlendirdikten sonra da kare kare kesiyoruz..
Normalde üzerine karabiber ekip yeniyor ama ben çocukluğumdan beri ketçapla yemeyi tercih ediyorum ve tadına hiiiiççççç mi hiç doyamıyorum...
Utanmasam bir bütün sugatoyu tek başıma yiyebilirim belki de..
.
"Amaaannnn patatesli omlet işte" deyip geçmeyin, mutlaka bir deneyin..
Afiyet olsun :)
AMAANNN PATATESLI OMLET ISTEE:)))))))))
YanıtlaSilsaka saka yaa dedenin oyle bir kitabi mi varmis yazdigi?ya ben kacirmisim ya da sen sakladin...o kitabi nereden bulabiliriz yaa ben cok merak ediyorum girit kulturunu yemeklerini bana yardimci olabilir misin bu konuda nolur nolurrrr:)))
valla soz sana koca bor tava sugato yaparim sadece sen yersin nolurrr:))))
Ablam,
YanıtlaSilSonunda böyle bir şey oluyor :) Kalıp gibi çıkıyor.. yazısının üzerindeki görüntü çok güzel. Ayrıca anneanne'de (en azından) o görüntü kadar güzel. Allah, sağlıklı uzun ömür versin. Tarifiniz harika..
offff şef Müzeyyen Erkal pazar yapsa mı acaba sen aşeriyosundur şimdi :D
YanıtlaSilGirit mutfağını sevgili Özlemaki'nin mutfağında fark ettim ilk olarak.O da Giritli ve hoş tarifler veriyor.Tanışmıyorsanız blogunu öneririm. http://ozlemaki.blogspot.com/
YanıtlaSilNe kadar hoş , kolay, lezzetli ve hafif bir mutfak kültürünüz var. En kısa sürede bunu da deneyeceğim. Şefinizin ellerine sağlık :)
bugün blogunuzu okuyunca akşamı zor ettim :) şimdi yaptım ve sogumasını sabırsızlıkla bekliyorum..yanlız ben şef Müzeyyen hanım gibi kolay ceviremedim maalesef :))yumurtalarım aktı..birde daha kücük bir tava olsa iyi olurmuş şimdi farkettim :) tarif için teşekkürler,devamını da bekleriz :) JanseT
YanıtlaSilHmmm Girit yemeği imiş demek, biz bunu hep yaparız; çok severim ben de. Aynen 1 tava yerim ayrıca!
YanıtlaSilcok guzel bır tarıf hemem denemelıyım
YanıtlaSilAnne tarafından Rodosluyuz ananem çok yapardı.
YanıtlaSilTarifi okuyunca o tadı hatırladım resmen. Arada sırada şimdi annemde yapıyor ama ananemin yaptığı başka oluyordu. Ya da çocukluk tatları unutulmaz ya,öyle bir şey...
Halka patates demek, ananem demek benim için..
Biz Yumurtalı Patato derdik. ama ben yoğurtla yerdim :)
Yazın Yoğurtla çok güzel oluyor, sende bi dene ;)
merhaba ,
YanıtlaSilben gerçekten dedenizim kitabını edinmek istiyorum ama bulamıyorum :(
yardım edebilirseniz çok mutlu olurum
kediniz ne kadar tatlı maşaallah :)
YanıtlaSil