Bizim adetimizdir, her loğusa evinde bir kaynar, şerbet bişey yapılır..
Kendim doğum yapana, bizzat loğusa olana ve kaynarı içmem için beni birileri zorunda tutana kadar içmemiştim bu kaynar denen şeyi..
Meğer ne güzel şeymiş..
İşte bizim usul kaynarın tarifi...
Yapım aşamasında fotoğraf yok maalesef, doğum sürpriz olunca kaynarı da apar topar yapıvermiş bizimkiler..
Malzemelerimiz:
100 gr kök haflıcan
100 gr kök zencefil
100 gr kabuk tarçın
50 gr karanfil
1,5 kg şeker
Bir pinçik kırmızı gıda boyası
.
.
Bütün bu malzemelerimizi göz kararı (2,5 lt kadar) suda kaynatıyoruz..
Daha sonra bir tülbentten süzüp, şişelere dolduruyoruz..
Bu arada daha önceden süsleme ve tadı tamamlamak için künar, badem fırınlayıp, ceviz dövebilirsiniz..
Gelelim sunuma..
Çay yapar gibi; hazırladığınız kaynardan az bir şey döküyorsunuz, üzerini de kaynar suyla tamamlıyorsunuz..
Ve tabi ki bademini, künarını unutmuyorsunuz.. :)
.
Herkese afiyet, annelere bol süt olsun..
Kışın alacaksın eline içeceksin ohh misss.Bizde loğusa şerbeti vardır ama bu kaynarı ilk defa geçen kış içtim tadı damağımda kaldı. Yapmak lazım çocuklara da içirmek lazım vitamin deposu. Doğal antibiyotik, bebişi ve oğluşu çok öperim. Sevgilerimle...
YanıtlaSilGerçekten yapmak lazım ama inanılmaz kalori deposu bişey.. :) yine de kışın bağışıklığı kuvvetlendireceği kesin :)
SilBizim buralarda da(Mersin)aktara kaynar malzemesi deyince her biri gramına göre hazırlanmış satarlar.Gıda boyası değil lohusa şekeri atılır içine.Sıcak su eklenmez,sadece kaynamış karışım nescafe fincanında servis yapılır üzerine bir tatlı kaşığı dövülmüş ceviz atılır.Gribe çok iyi geliyor kışın sık sık yaparım bende.
YanıtlaSilNe güzel.. Faydalı olduğu kesin.. Afiyet olsun :)
YanıtlaSildaha önce hiç künar ı duymamıştım sanırım cam fıstığına diyorsunuz. İzmirliyim ben de. acaba bu girite özgü bir şerbet mi? sıvı alımını artırmak için düşünülmüş süper bir içecekmiş bu kaynar, ben ilk defa duyuyorum. yalnız ben bunu soğuk hayal etmiştim. öyle de içilebilir mi acaba? bebeğinize bol bol sut olarak dönsün inşallah... diyetisyen den sevgiler:)
YanıtlaSilBen bu guzel kaynari icen sanslilardan olarak derimki mukemmel!!! Daha once icmediyseniz bence denemeye degecek bir icecek. Tarif icinde tesekkurler. Bebisine bol bol sut oglusunada afiyet olsun...
YanıtlaSilÜstüne badem atmak çok iyi fikir. Biz hazır satın almıştık, sabun gibi kalıp ve kırmızı. Kaynar suya atıyorsun demleniyor, klasik lohusa şerbeti. Tadını çok severim, ikram edilirse geri çevirmem. İlginçtir, bunu yazarken burnuma kokusu geldi resmen.
YanıtlaSil