Şu ara evde yapmam gereken şeylerin yazdığı liste uzadıkça uzuyor.. İster istemez minnak kızım yapmam gerekenleri yapmamı engelliyor..
Özellikle de dünden beri yenidoğan bebekliğinden çıktığını düşünüyorum çünkü bütün günü uyuyarak geçiren Ecey Hanım artık gündüzleri olabildiğine uyanık ve bir cincoz.. Üstelik de ilgi alaka istiyor, mızıklanmasını mütemadiyen keçi şeklinde ağlamaya çeviriyor.. :)
Benim liste de kısalacağına uzadıkça uzuyor.. İşler de ertelendikçe erteleniyor.. Hatta şu ara ev o kadar karmaş dolaş bir hal aldı ki, bişey lazım olsa bulamamaktan korkuyorum...
Yine de erteleyemeyeceğim maddeler var önümde.. Bunlardan biri de "yeşil zeytin operasyonu"..
Geçen sene zeytinleri yeşilken toplamayamamış ve siyah zeytin yapmak zorunda kalmıştım.. Tarifini hatırlamak ve değerlendirmek isteyenler buraya tıklayabilir.. Çok da güzel olmuştu, afiyetle yedik.. ;)
Yeşil zeytini siyah zeytine göre daha çok sevdiğimiz için bu sene kaçırmamalıyım dedim ve kolları sıvadım.. Gerçi yine arada kararanlar olmuş ama neyse ki çoğunluk hala yeşil...
Buyrunuz yeşil zeytin yapımı etap 1:
Ben yeşil zeytini çizme seviyorum çünkü kırma zeytine göre hem daha kütür kütür oluyor hem de çok daha uzun süre dayanıyor..
Öncelikle zeytinlerimizi topluyoruz..
Eğer varsa zeytin çizme aletimizi alıyoruz.. Ki yoksa bence edinmesi şart.. Üreticinin telefonu 0256 312 10 41.. Herhalde gönderiyordur isteyene.. 5 - 10 liralık bir alet ama inanılmaz zamandan, emekten ve yorgunluktan kazandırıyor..
Bu aletin içinde üç tane jilet var.. Siz yukardan zeytinleri attıkça jiletten geçip aşağıya düşüyorlar..
Ben aletin siyah plastik parçasını çıkarttım...
Suyunu değiştirirken pratik olduğu için tercih ettiğim 5 litrelik pet şişenin ağzına oturttum..
Sonra da başladım zeytinleri birer ikişer aşağıya yollamaya..
Eğer sizde bu zeytin çizme aletinden yoksa ve edinemediyseniz bıçakla teker teker çizmeniz gerekiyor zeytinleri.. Gözünüz korkmasın, benim gibi kilolarca yapmayacaksanız akşam televizyon karşısında çok da keyifli oluyor yapması..
Daha sonra zeytinle dolu şişe ya da kavanozları suyla dolduruyoruz..
Ve zeytinler iyice tatlanana kadar da hergün ya da gün aşırı sularını değiştiriyoruz.. İlk etap işte bu kadar basit...
İkinci etapta tuzlu suyun hazırlanışını ve kıvamını anlatacağım.. İzlemede kalın ;)
.
.
Haydi kolay gelsin...
Alet süpersonikmiş valla evlenmeden önce evde görüyordum da ne işe yarıyo la bu deyip dönüp popomu gidiyordum.bi ara anneme gidip aşırayım benim olsun bari
YanıtlaSilay ne güzel yenir o şimdi, eline sağlık :)
YanıtlaSilçok faydalı bir aletmiş :) ilk kez gördüm şuanda
YanıtlaSilbende çok severim yeşil zeytini
Senide tebrik ederim Elif
maşallahın var :D iki bebeyle zor zanaat :)
Ben de ayvalıktan zeytinlerimi topladım ama bu makinayı simdi gordum, elimde kırmaktan fenalık gelmişti:)
YanıtlaSil