12 Şubat 2013 Salı

Dikkat Tuvalette Cemik Var! - Çocuklarda Tuvalet Eğitimi -

Bence her annenin gözünde bi büyür şu tuvalet eğitimi durumları..
Ben de, bu işe girişmeden önce deneyimli annelerin bloglarından deneyimlerini okumuştum.. Aman yaa.. Okumaz olaymışım.. Nasıl demotive edici, nasıl korkutucu hikayeler okudum anlatamam.. Yok kabus gibiymiş, her gün 3 kere çarşaf değiştirmek, uzun süre sokağa çıkamamak, evin her yerinden çiş temizlemek zorunda kalmak falan.. Yok arkadaşlar öyle bir şey.. Bu yazıyı korkularınızı azaltmak ve bu işin hiç de zor olmadığını anlatmak için yazıyorum :)
.
Okuduğumuz kaynakların da dediği gibi bazı temel hususlar var..

*Birincisi çocukların 18-24. aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olduklarını bilmek.. Elbette ki bazı istisnalar vardır ama bence hiç acele etmeye gerek yok..
Tabii bence bu tarihleri de çok fazla geçirmemek lazım çünkü bu sefer çocuklar kakalarına fazla bağlanıyorlar..
Benim iki çocuk annesi bir akrabam, 2 yaşını bekle, hemen öğreniyorlar demişti.. Ben de onun sözünü dinledim.. Cemik'in 23 aylıkken hazır olduğu hissedince de çıkarttım bezini..

*İkinci husus ev taşıma ya da eve yeni bir bebek gelmesi durumunda tuvalet eğitiminin ertelenmesi gerektiği.. Çünkü çocuklar hayatlarında bu tür büyük değişimler olduğunda zaten huzursuz olurlar ya, üzerine bir de tuvalet eğitimi onlara ceza gibi gelebilirmiş. 

Şimdi gelelim tuvalet eğitimi için ön hazırlığa.. Şahsi deneyimlerime..

Tuvalet eğitimi vermeye karar verdiğim tarihten çook öncesinden bir lazımlık edindik.. Bu lazımlığı Cemik'in Hasannanesi almıştı.. Ama ben de gidip bir lazımlık almak istesem kesinlikle bunu seçerdim..
Lazımlığı hep tuvalette tuttuk.. Hiç bir zaman üzerine oturması için zorlamadık.. 
Biz tuvalete girdiğimizde yanımıza aldık ki tuvalette ne işler yapılıyor bi öğrensin :) Çiş yaparken beraber çiş dedik, sifonu çekip beraber el salladık.. Bu arada o da ara ara lazımlığa oturmaya başladı.. 
Yani lazımlığın onun için banyodaki bir oyuncak olmasına izin verdik.. Evirdi, çevirdi, açtı kapadı.. Kıyafetleriyle uzun uzun oturdu.. Bazen çiş diyerek gidip oturduğu bile oluyordu..

Neden bu lazımlığı tercih ederdim hemen anlatayım..
Bu tipteki lazımlıkları iki şekilde de kullanabiliyorsunuz.. İsterseniz basamaklarını açarak klozete adapte ediyorsunuz ve lazımlık temizlemek gibi bir derdiniz kalmıyor..
İsterseniz de bir önceki fotoğraftaki gibi yerde kullanabiliyorsunuz..
Her ikisine de çocuk yardımsız oturabiliyor ve ayakları yere ya da basamağa bastığı için kendini daha rahat hissediyor..

Bu türdeki klozet küçültücüler de güzel ama avantajından çok dezavantajı var..
Avantajı yumuşak olmasından dolayı çocuğun poposu rahat ediyor olması ama çocuk ayaklarını yere basamadığı için uzun süre oturmak istemiyor ve önünde pipi korumalığı olmadığı için çişler havaya doğru gidebiliyor :) Alacaksanız da çiş korumalığı olanlardan alın.. (Tabii kızlar için aynı sorun geçerli değil)

Cemik artık çiş konusunda ustalaştı, çişini eğer oturarak yapıyorsa, tam işeyeceği sırada parmağıyla pipisini aşağıya doğru bastırıyor.. Bunu da çok çabuk öğreniyorlar, bir kere göstermeniz yeterli..

Okuduğum bütün kaynaklarda erkek çocuklarına tuvalet eğitimi vermenin kız çocuklarına göre daha zor olduğu, erkeklerin daha geç öğrendiği yazıyordu. Bunun sebebi de erkek çocukların hem ayakta hem de oturarak çiş yapıyor olması ve rol modellerinin genellikle anneleri yani hemcinsleri olmamasıymış..
Yine de bana erkek çocuklarda bu eğitim çok daha kolay oluyormuş gibi geliyor.. Çünkü acil durumlarda bir kavanoz imdadınıza yetişebiliyor.. O yüzden çantanızda bir kavanoz bulundurmak sizin için hayat kurtarıcı olabilir.. ;)

Bu az önceki lazımlığın çıkabilen tas kısmı.. Bunu da genellikle odasında tutuyorum çünkü Cemik'in lazımlığının bulunduğu tuvalet her an kullanıma müsait olmayabiliyor.. "Çiş çişş çişşşşş" diye heyecan yaptığı sırada içeride hacetini gideren misafire "hadi çıııkkk, Cemik'in çişi geldi"  diyemeyebilir ya da içerideki çıkana kadar iş işten geçmiş olabilir. 

---------------

Buraya kadarki kısım aylar öncesinden başlanması gereken ön hazırlıktı.. Ne kadar önceden lazımlığı çocuğa sunarsanız o kadar kolay oluyor bence alışması..

Artık eğitime hazır olduğunu hissediyorsanız zaman don edinme zamanıdır ;)
Çocuğunuzun seveceği, dikkatini çekecek rengarenk donlar alın..

Malum bizimki bir canafor olduğundan bizim ilk donlarımız canaforluydu :)

Bir de mutlaka alıştırma kilodu edinin..
Bu kilotların içi havlu gibi, dışı da naylon oluyor.. Ama ben alıştırma kısmında değil, uykuya yatırırken normal kilodunun üstüne giydirdim bunları..O kadar güzel emiyorlar ki çocuk işediğini anlamıyor, o yüzden bence işin eğitim kısmından ziyade yatağa fazla çiş geçmesini önlediği için kullanılabilir..

Ekstra yatak koruyucu sermekte de fayda var..

Ayrıca çiş kazaları durumunda ev patikleri ya da normal ayakkabılar da çiş olacağından plastik terlik tercih edebilirsiniz.. 


Buna da ister çiş rüşveti deyin, ister ödülü :)
Şiddetle tavsiye ediyorum.. Annem de bizi bu yöntemle alıştırmış tuvalete, ben de denedim işe yaradı..
Çiş için yıldız, kaka için arabalı stickerlar aldım.. (detaylar az sonra..)
.
Buraya kadarki işin hazırlık kısmıydı.. Şimdi gelelim esas mevzuya..
.
.
Bezi temelli atmadan bir kaç gün önceden bir miktar hazırlık turları attık.. Bu nasıl oldu?
Banyo öncesi, bezini, pantalonunu çıkarttık ve o şekilde banyoda yarım saat, 45 dakika takılmasına izin verdik.. Ara ara gitti lazımlığına oturdu, konsantre olmaya çalıştı, yapacak gibi oldu, yapamadı vs.. Ayaktayken banyonun herhangi bir yerinde işemeye başlayınca da lazımlığının tas kısmını hemen tuttuk pipisine, çişin tasa dolmasını sağladık, sonra da klozete döküp sifonu onun çekmesine izin verdik, hep beraber el salladık..
Ve yıldız sitickerlarını gösterip, eğer çişini kendisi lazımlığa yaparsa yapıştırabileceğini anlattık..
Ne kadar almak için tuttursa da çişini yaptığı güne kadar kesinlikle vermedik..
.
Bezi temelli çıkartığımız ilk günler hemen hemen yarım saatte bir götürüp lazımlığına oturttuk.. Çünkü ilk zamanlar çişlerini yaptıktan sonra haber veriyorlar.. :) İş işten geçmiş oluyor.. Bu arada Cemik henüz konuşamıyor.. Ama çiş ve kaka demeyi çabuk öğrendi.. Kelime dağarcığı geniş ama cümle kurma işlerine henüz yavaş yavaş giriyor.. Anca "kuş gitti, daz gel" lerdeyiz.. Yani "benim çocuğum daha konuşamıyor ki" diye düşünmeyin.. Mutlaka çişinin geldiğini size anlatacaktır..

Neyse.. Bu yarım saatte bir çişe oturtma ritüellerinde oturmak istemezse hiç zorlamadık, bir süre tuvalette dolanmasına izin verdik.. İlk iki gün, çişi olmasına rağmen tuvaletteyken tutup odasına gidince yaptı.. O ilk günler bu hep böyle sürecekmiş gibi gelebilir ama korkmayın, öyle olmuyor.. İkinci günün sonunda tuvalete yaptı çişini, o yapışında da hemen bir sticker verdik, yapıştırdı fayansa.. Aman ne mutluluk, ne mutluluk anlatamam.. Kendi kendini alkışladı vs.. Biz de bolca tezahürat ettik ama bu tezahürat kısmını fazla uzun tutmamak gerekiyor çünkü daha sonra çişi size karşı silah olarak kullanabiliyorlar.. "Hmmm bu çişi tuvalete yapmak çok önemli galiba, dur istediğimi elde etmek için altıma işeyeyim de görsünler" diye düşünebiliyorlar.. Başımıza geldi :) O gündür bu gündür çiş yapınca alkış işini bıraktık..  Kuru bir aferin de yetmeye başladı :)

Kısacası iş, ilk çişini yaptırana kadar.. Sonrasında alışıyor.. Ufak tefek kazalar dışında çişler hep tuvalete gidiyor..
(Her çiş sonrası da ellerini yıkarsanız bu alışkanlığı da kolayca kazanmış olur..)
İlk günlerde sadece yıldız yapıştırabilmek için 10-15 defa işediği oldu ama merak etmeyin bir kaç gün sonra sticker eski çekiciliğini yitiriyor.. 2-3 gün sonra günde 5-6 kere çiş yapmaya başlıyorlar..
.
Uykuya yatırmadan ve yemeğe oturtmadan önce ve sonra mutlaka bir çiş denemesi yapıyoruz.. Öğlen uykusuna yatırırken normal kilodunun üstüne alıştırma kilodunu giydiriyorum, uykusunda kaçırmışsa da yatağına geçmiyor çişler..
.
Geceleri de uykusunun arasında tuvalete oturttuğumuzda hemen yapıveriyor çişini.. :) Zaten bence bu eğitimin en keyifli zamanlarından biri de gece çişleri.. Uyku sersemi çooookk tatlı oluyorlar.. 
Merak etmeyin uykuları açılmıyor, tekrar yatırınca uyumaya devam ediyorlar..
Şu an mevsim kış olduğu için ben geceleri bez takıyorum, altına yapar da üşütür diye ama sizin mevsiminiz yaza denk geliyorsa gece de takmayın derim.. Zaten bir 12 gibi bir de 4 gibi çişe kaldırdığınızda altı kuru kalıyor.. 
.
.
Tuvalet eğitiminde bir hafta evde kalmakta fayda var.. (iyice alışsın diye) Daha sonra misafirliğe gittiğinizde yine önlem olarak alıştırma kilodunu da giydirebilirsiniz.. Eğer çişini söylemeye başlamadıysa saat başı yoklamakta fayda var.. Cemik çişinin geldiğini 3. günde söylemeye başladı ama misafirlikte ya da gezmekte ara ara soruyorum çünkü oyuna, kalabalığa dalıp söylemeyi unutabiliyor.. En son doğumgünü partisinde oldukça kalabalıktık evde, ona rağmen hiç altına kaçırmadı ama ancak ben sorduğumda söyledi çişinin geldiğini..
.
İşte böyle.. Anlatmayı unuttuğum noktalar kesin vardır.. Aklıma geldikçe yazıya eklerim..
Yani bu iş hiç de zor değil, çok da eğlenceli..
.
Kolay gelsin :)







16 yorum:

  1. Senin bu annelik tarzını çok seviyor ve kendime yakın buluyorum.
    'Yetişin dostlar bu çok zor'
    'anam anam başım duman' ağıtların hiç yok.
    Yaptım oldu diyorsun ve insanların gözünü korkutmuyorsun.
    Ben de uzun zamandır tuvalete gittiğimde Alis'i de götürüyorum. Çişş diyorum, sifonu çekip ellerimi yıkıyorum. İşe yarayacağına inanıyorum.
    Bir lazımlık edineceğim ufaktan. Yaza da yumuşak yumuşak başlar bir deneriz diyorum.19-20 aylık oluyor.
    Bu yazı süper oldu benim için yani.
    Çok tişkirler sipirmin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle valla.. Rahat olunca çocuk da rahat oluyor, her şey kendi kendine halloluyor.. Bence çoook rahat halledersin sen bu işi, sen de rahat bi annesin :) El yıkama kısmını atlamışım bak, hemen onu da iliştireyim yazıya.. Ben tişikkür ederim :))

      Sil
  2. tebrikler cemike..keyifle okudum ileride lazım olacak banada bu bilgiler :) iyiki yazdın,canaforlu donlarına bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) saol canım.. Ben de bayılıyorum bu donlara.. Dinazorlusundan da aldım..

      Sil
  3. Senden cesaret alıyorum ben, annelik tarzını çok beğeniyor ve aynı rahatlığa sahip olabilmeyi diliyorum.İlerde tekrar döneceğim bir yazı, paylaşım için teşekkürler. Bu lazımlıktan daha önce görmemiştim, arkadaşlarıma da önereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım :) umarım ileride işine yarar..

      Sil
  4. Yaa ohh dedim yazının sonunda. İg de çişin yazı/blog kısmını görünce gözlerim kamaştı :)
    Şimdi benim kızım 23 ay içinde. Uzun zamandır kakasını yapmadan önce ve yaptıktan sonra bitti diyerek söylüyor. Ben acele etmek istemedim. İşi bıraktığım dan buyana konuya ufaktan girmeye başlamıştım zaten. Birlikte tuvalete gitmek gibi. Sana bebek tuvaleti alıcaz sende artık tuvalete yapacaksın çişini demek gibi. Bunu idrak etti maşallah ta icraata dökünce ne olacak bilemiyorum.
    Ben bu tuvaleti nereden aldığınızı öğrenmk istiyorum acil tarafından?
    Birde cidden senin rahatlığına hastayım. Yazın kemeraltına geldiğimde yanaklarından öpmek isterim :) Bana ışık olmaya devam et lütfeeen :)))

    YanıtlaSil
  5. Ohhh seninki de hemen alışır, gör bak :) zamanlamam da harika olmuş, sanki sana özel yazmışım gibi..;) Lazımlığın markası Toily.. Bir çok yerde var, google a yazarsan çıkar.. Hadi bakalım yıldızınız bol olsun :)))

    YanıtlaSil
  6. ne kadar güzel anlatmışsınız, "acele etmek yok" mesajını aldığım halde bile hemen yarın başlatmak istedim kuzucuğuma :) nisan'dan sonra yazıyı daha da dikkatli okuyup, hayata geçireceğim, minik kuş hazır olursa o zaman elbette! canafora bayıldım ve de Cemik çok yakışıklı! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Hadi bakalım.. Size de kolay gelsin.. Hemencecik alışır inşallah..

      Sil
  7. şu havalar bi ısınsın bizde başlayacağız inaşallah bu tuvalet eğitimine :) yazın için de gerçekten teşekkürler müthiş faydalı bir yazı olmuş . efe şimdi 21 aylık 2 aya kadar bizde ön hazırlıkları halledip başlamalıyız sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de keyifli bir tuvalet eğitimi diyorum :) İnşallah hemencecik alışır..

      Sil
  8. oğlum için rahat bi lazımlık arıyordum ki oğlunuzun kullandığı lazımlığı gördüm.nereden bulabiirim acaba..int te satışı varmıdır?teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Markası toily bu lazımlığın.. Bir çok yerde var sanırım, google a yazarsanız kesin çıkar..

      Sil
  9. Eski yazılarını okuyorum. Okurken içimi bir sevinç alıyor anlatamam. Okurken hep Eceyim hayatta, sanki yaşıyor, ona hiç bir şey olmamış hissine kapılıyorum. Bu duyguyu az da olsa hissetmek çok güzel Elifim. Cemikimde ne kadar tatlı fotoğrafta, maaşallah oğlumuza.

    YanıtlaSil
  10. ya bu yazının beni ne kadar rahatlattığını bir bilseniz..bu haftasonu bende başlıycam eğitime ve duyduklarım okuduklarım ayy ayy içimi daralttı yemin ediyorum kaç gündür nasıl yapcam diye baş ağrısı ve halsizlik çekiyorum.. ben hazır gibi hissetmiyorum kendimi ama oğlum 27 aylık ve bezden artık rahatsız oluyor bacaklarını açarak yürüyor çiş kaka yapınca ve söylüyorda.. sizin yazınızı okuyunca yaptığım hazırlıkların aynı sizin hazırlıklarınızla birebir uyduğunu okuyunca bu işi az çok kapmışım dedim :) ve benim oğlumda cemik gibi cümle kurmuyor ama bu tuvalet işini gayet güzel ifade ediyor.. şimdi sıra bezi tamamen atmakta.. dedikleriniz çok işime yarıycak Allah razı olsun valla heveslendim sayenizde..

    YanıtlaSil

Çok güzel yorum yazıyorsunuz.. Ne de güzel yazıyorsunuz.. Azcık daha yazsanıza..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ibibikler

10 Kasım (2) 118 (1) 19 Mayıs (1) 2012 (1) 2013 (1) 23 Nisan (1) Abur Cubur (1) Adım Adım Paris (15) ağaç (1) aile (1) Alaçatı (1) Alış-Veriş (1) Alsancak (1) Amatör Radio (4) Ameliyat (1) Amsterdam (1) Amsterdam Gezisi (1) Anı (1) Anne (2) Anneannem (1) Anneler Günü (2) Anten (1) Asburger (1) Askeri Müze (1) Atatürk (4) Ayakkabılık (2) Baba (1) Baby Shower (1) Bağlama (1) Bahçe (11) balık (1) Barbie (1) Bastille (1) Bayram (6) Bebek (8) Bebek şekeri (2) Bere (1) best seller (1) beyne format (1) biberon (1) biberon kurutma (1) Bilmece (1) Bir Nevi Gastronomi Gezisi (1) Biri ADSL (1) Bit Pazarı (1) Biten kitap (1) Bitki (1) blogger kota (1) boyamak (1) Böcek (1) BTT (1) Bulb (2) Bumerang (1) cağ (1) Canavar (2) canon (2) Cem (18) Cemik (41) Cemik Ve Hayatın Zorlukları (2) Chatelet (1) Châtelet (1) Contest (2) cüzdan (1) çağ (1) Çamur (1) çanta (2) Çekiliş (10) Çekiliş Sonucu (3) Çeşme (12) Çeviri (1) Çeviri hataları (1) Çiçek (3) Çiğ Börek (1) çikolata (1) Çocuk (6) çocuk zaptetmek (1) Çocukluk (6) Dekor (9) Denedim (1) Deprem (1) DIY (7) Dikiş (2) Dilek (1) Dinozor (1) Diş (1) Diş Buğdayı (3) Diş Kurabiyesi (1) Diş pastası (1) Diş Sağlığı (1) Diyet (1) Doğal Yaşam (15) Doğumgünü (13) Doğumgünü Teması (5) Dolandırıcılık (1) Dolunay (1) Dost (6) Dükkan Vukuatları (1) Dünya Tiyatrolar Günü (1) E-Bay (1) Ecey (6) Ecey ve hayatın zorlukları (1) Eiffel kulesi (1) Ekmek (1) El Ayak Ağız Senromu (1) El emeği (13) El işi (16) el yapımı (3) Elfony Mutfakta (2) Elmo (1) emdr (1) en son ben duyarım zaten (1) Enstruman (1) escargot (1) Eskici Elfony (3) Esnaf Lokantası (1) eşeğimi kaybedip buldum (1) etamin (1) ev işi (1) Ev Yemeği (1) Evlilik Yıl Dönümü (1) fast food (1) Festival (1) Flypgs (1) fotoğraf çekimi (1) fox (1) Gare de Lyon (1) Gezi (10) Gıda Çarşısı (1) Gidelim Gömelim (19) Giritli (2) Gitar (1) gülgün sharafat (1) Günaydın (1) Günlük (4) hafta özeti (69) Ham Radio (1) Hamilelik (2) Hastalık (4) Hatıra (22) Havale (2) Hayal (1) hayatın zorlukları (1) Hayvanlar alemi (2) Hediye (9) Hekimköy (21) hhandesign (1) Hıdrellez (1) hikaye (1) Hobi (4) Huzur (1) ıldırı (1) içimdeki çocuk (1) ikbush (3) ilaç (1) ilk adımlar (1) ilkler (1) instagram (73) istanbul üniversitesi (1) isyan (3) İştahsızlık (1) iyi ki saklamışlar (4) izmir (2) Kabak (1) kabızlık (1) Kabus (1) Kadın (1) Kadınlar Günü (1) Kağıt Çiçek (1) Kağıt Ponpon (2) Kanaviçe (2) kar (2) Karatahta (2) kardeş (2) Karşıyaka (2) kaynar (1) Kebap (4) Kedi (2) Kek (2) Keman (1) kış (2) Kız (2) Kilo vermek (1) kitap (4) Kocci (7) kuaför (1) Kukla (1) Kurabiye (3) Kusmak (1) Kuytu Restaurant (1) kuzen (1) Kuzenler (1) Lal (1) Lale (1) Lazımlık (1) Le Vieux Belleville (1) liman restaurant (1) loğusa (1) Lokanta (3) Louvre (1) Mahfel (1) Mangal (2) Marmelat (1) Masal (1) Mendil Bebek (1) Meyve (1) Midye (2) Mikrodalga (1) Mizithropides (1) Moda (2) Mum (1) Mutfak (12) Müze (2) Nar (1) Naz (2) Notre Dame (1) Oje (1) Oklava Modeli (1) organik (2) Ot Festivali (1) Oyun (2) Oyuncak (3) Öğretmenler Günü (1) Öğretmenlik (1) Örgü (4) Örgü Modeli (1) Özel Gün (2) Özür (1) Pamuk Helva (1) panjur (1) Paris (13) Paris Gezisi (12) Parti (2) pasta (2) Patlamış Mısır (1) Pegasus Hava Yolları (1) Pelur Kağıt (1) Pembe (2) pembe panjurlu ev (1) Pigale (1) Pilor Stenozu (1) pinterest (1) Pisuar (1) Piyano (1) Pizza (1) Portatif (1) Pratik Tarifler (3) psikolojik tedavi (1) Rakı Balık (1) Ravioli (2) renk (1) Renkler (1) Restoran (10) Rezalet (1) roman (1) Sacre Coeur (1) saç traşı (1) Sağlık (1) Saklamak (2) Salgın (1) salyangoz (1) Seramik (1) Sevgililer Günü (1) Silinen Fotoğrafın Kurtarılması (1) soğuk (1) Spor (1) Sugato (2) Süleymancık (1) Süt (1) Süt Aknesi (1) Şeker Bayramı (1) Şifa (2) şişe kesmek (1) TA3GO (2) TA3YE (3) tatlı (1) Tavuk suyu (1) TC3EC (3) tedavi (1) Terör (1) tığ (1) Tiyatro (2) Topiary (1) Topuklu (1) Torbalı (1) Tuvalet (3) Tuvalet Eğitimi (2) Unlu Mamul (1) Urla (2) Usta (1) uyku (2) uyku arkadaşı (1) Uyku Düzeni (3) uyku eğitimi (2) uyku rutini (1) Vazgeçemediklerim (1) Vefaat (1) Venedik Pizza (1) Veri Kurtarma (1) video (2) Vine (1) Wurst (1) yağmur (1) Yalan (1) yardım (1) yasak (1) Yaş günü hazırlığı (1) yaz (1) Yaz Yemeği (1) yazlık kışlık (1) Yemek (40) Yeniden Başlıyorum (1) Yeniyıl (7) Yılbaşı (7) Yılmaz İpek Saz Sarayı (1) Yoğurt (1) Zafer (1) Zeytin (3)