Ben rahat bir anneyimdir..
Bırakırım çocuğum koşsun, tırmansın, hoplasın zıplasın.. Elbette önlem alırım ama ufak tefek düşüp kalkmasına da izin veririm, öğrensin nasıl düşülür, nasıl kalkılır..
Bebekliklerinde de rahattım çocuklarımın hep.. Gece kalkıp kalkıp nefeslerini kontrol etmezdim.. Hep Allah'a emanet eder, öyle gönlüm ferah girerdim yatağıma..
Yanlış anlaşılmasın öyle çok kaderci de değilimdir.. Alınması gereken bütün önlemleri alırım.. Yan yatırmaksa yan yatırmak, ince giydirmekse ince giydirmek, yatağında yastık bulundurmamak, odasının çok sıcak olmasına izin vermemek vs vs.. Eğer bir hastalık vesaire de yoksa, gece ben de onlarla birlikte bebek gibi uyurum.. Zaten odalarında telsiz de vardır, gık deseler duyarım..
Deniz için de rahat olmaya çalışıyorum.. Bebeklerin, annelerinin huzursuzluklarını nasıl hissedebildiklerini çok iyi biliyorum.. O yüzden huzurlu büyüsün istiyorum.. Kötüyü düşünmemeye çalışıyorum, kendimi rahatlatmaya uğraşıyorum..
Ama bir yere kadar oluyor..
Özellikle Dino ilk doğduğunda durup durup çocuğun nefesini kontrol ediyordum. Minik bebek tabii, özellikle ilk haftalarda sürekli uyuyordu. O kadar minik oluyorlar ki, nefes alış verişleri bile belli olmuyor.. Nefesleri duyulmuyor..
Gece yat kalk yat kalk, yatağın sesinden, benim dürtmelerimden doğal olarak çocuğun da uyku kalitesini düşürüyordum. Tabii dolayısıyla ben de her gecenin sabahında yorgunluktan gözleri morarmış uyanıyordum..
Sonra baktım bu iş böyle olmayacak, bebeklerin nefes hareketlerini monitör eden telsizlerden araştırmaya başladım..
Önceleri bulduklarım hep mandallı modellerdendi.
Bu küçük mandallı aparatı bebeğin bezine takıyorsunuz, eğer belli bir süre hareket hissedemezse alarm veriyor.
Ama benim istediğim tam olarak bu değildi. Bunu çok uzun süre kullanamazdım.. Dino 6-7 aylık olur olmaz onu üzerinden söker diye düşündüm hep.. Hele ki abisine çektiyse (Cemik erken hareketlenmişti) 5. ayı da yaza denk geleceği için İzmir hava şartlarında incecik bir askılı bodyle yatacağından uyumadan önce kesin söker atardı.
Zaten rahat da edemezdi. Kendi kendilerine dönmeye başlar başlamaz -bilmem genetik midir, ben de yüzükoyun yatarım genelde- yüzükoyun uyumak isterse rahatsız eder çocuğu diye düşündüm..
Bana en az iki yaşına kadar kullanabileceği bir şey lazımdı.
Araştır araştır, tavsiye mailleri, forumlar, yabancı/yerli bloglar derken, çözüm Zehrum'dan geldi.
İngiltere'de en çok tavsiye edilen ve hatta devlet tarafından ailesinde ani bebek ölümü sendromu hikayesi olanlara verilen AngelCare'den bahsetti. Bahsetmekle de kalmadı, o gün aldı, bir haftaya elime ulaştırdı..
Çok hassas ince bir ped.. Bunu yatağın altına, ortalayarak koyuyorsunuz ve ondan sonra rahat bir nefes alıyorsunuz.
Ben küçük beşikte tamam da kendi yatağına geçtiğinde nasıl olacak, bu alet o kalın yatağın altından nasıl hissedecek nefes hareketini diye çok şüpheyle yaklaştım başta. Ama Zehrum almadan önce firmaya telefon edip onu da sordu, teyit ettirdi.
Gerçekten de Dino büyüyüp bizim odadaki beşiğe sığmaz olup kendi yatağına terfi edince de alet aynı randımanla çalışmaya devam etti. 2 yaşına kadar da devam edecek..
Aklımdaki başka bir soru da zırt pırt yanlış alarm verip bize kalp sektesi yaşattırıp yaşattırmayacağıydı..
Forumlarda ve yorumlarda en az yanlış alarmın bu markada olduğunu okuduk.
Gerçekten de öyle.. Şimdiye kadar sadece bir kere çok kısa süreli bir alarm durumu yaşadık.
Koşa koşa odaya gittiğimizde Dino da alarmın sesiyle biraz kıpırdanınca içimiz rahatladı.
Cihaz 15 saniye hareket hissetmeyince tek biplik bir ön alarm veriyor. Eğer beş saniye daha hareket hissedemezse hem anne hem çocuk ünitesinden alarm sesi yükselmeye başlıyor.
Böylece hem bebeği uyandırarak nefes alımına devam etmesini sağlıyor hem de anne babayı uyarmış oluyor.
Velhasıl kelam videoda gördüğünüz sağa sola sallanan sarkaç var ya; benim elim ayağım, huzurlu uykum, rahat nefesim oldu..
Bütün annelere ve bebeklerine huzurlu, deliksiz uykular olsun.. :)
NOT: Zehrummm seni çok seviyorum..